Mineral suların orqanizmə təsirini əvvəlcədən müəyyən etmək olmur.
Məhz bu səbəbdən mütəxəssislər mineral suyun məhdud miqdarda qəbul edilməsini tövsiyə edirlər.
Mineral su nədir?
Mineral su tərkibində 1000-dən çox mineral olan, yer qabığının müxtəlif dərinliklərində, uyğun geoloji şəraitdə özbaşına, bir və ya bir neçə mənbədən əmələ gələn, mineral tərkibi və digər komponentləri ilə müəyyən edilən, hər cür çirklənmə riskindən qorunan təbii qaynaqdan gələn sudur. Tərkibində 250 milliqramdan çox həll olunmuş mineral və 250 milliqramdan çox təbii karbon qazı olan suya təbii mineral su deyilir.
Mineral su ilə bağlı nəyə diqqət etmək lazımdır?
Mütəxəssislər bildirirlər ki, mineral suyun susuzluq zamanı içilməsi uyğun deyil, çünki adi susuzluğun sistematik şəkildə yatırılması üçün faydalı deyil. Gündəlik çox miqdarda mineral su içilməsi hətta sağlamlıq üçün təhlükəli ola bilər.
Səbəb suyun minerallaşması ilə əlaqədardır. Şüşə etiketində minerallaşma indeksi 5 q/l və ya daha çox olan mineral su yalnız ixtisaslı həkim tərəfindən təyin olunmalıdır.
Mineral suyun tərkibində olan karbon qazı da faydalı deyil. Suyun özü üçün vacibdir, çünki mineralların çökməsinin qarşısını alır, xüsusiyyətlərini itirir.
Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, mineral suyun tərkibindəki karbon qazı saxlama zamanı suyun müalicəvi xüsusiyyətlərini uzun müddət saxlayan bir növ konservantdır. Digər tərəfdən, onun sistemsiz istifadəsi dərinin vəziyyətinə zərər verə, qastrit və mədə xorasına səbəb ola bilər.
Mineral suyun düzgün istifadəsi üçün aşağıdakılar tövsiyə olunur:
- 200 ml-dən çox olmayan mineral su içmək kifayətdir. Bununla böyrəkləri və ürəyi həddindən artıq stressdən xilas etmiş olursunuz;
- Mineral suyu yeməkdən dərhal sonra deyil, yavaş-yavaş, kiçik qurtumlarla içmək tövsiyə olunur.
Mineral suyun tərkibindəki mineralların insan orqanizminə faydalarına gəlincə isə:
Kalsium: Sümük və diş sağlamlığı, qanın laxtalanması, sinir impulslarının ötürülməsinə;
Maqnezium: Ürək sağlamlığı, əzələ və sinir sağlamlığına;
Natrium: Su-elektrolit balansı, həzm, turşu-əsas balansının bərpasına;
Kalium: Hüceyrə mübadiləsi, su balansına;
Flüor: Diş və sümük sağlamlığına;
Yodid: Qalxanvari vəzi funksiyalarına;
Xlorid: su-elektrolit balansı və həzm sisteminə;
Sulfat isə həzmdə qaraciyər və öd kisəsinin funksiyalarını dəstəkləməyə və yoğun bağırsaqları stimullaşdırmağa xidmət edir.
Mineral suyun orqanizmə zərərinə gəlincə isə mütəxəssislər bildirirlər ki, artıq içildiyi halda orqanizmdə su zəhərlənməsi baş verə bilər. Çünki bu cür hallarda qəbul edilən suyun bədəndən xaric olması mütləqdir. Bədən artıq suyu xaric etdikdə isə sodium itirir. Sodium isə orqanizm üçün olduqca lazımlı elementlərdən biri olduğu üçün onun azalması bir sıra sağlamlıq problemləri yarada, hətta ölümə səbəb ola bilər.